-
Har du en frivillig eller kulturell helt som du tenker fortjener en utmerkelse? Nå er tiden inne for å komme med forslag!
- Kristins dramatiske historie i unge år er underkommunisert
Hvorfor måtte Kristin Lavransdatter dra i kloster? Jo, både fordi Kristin selv, og bygdefolket, mente hun var skyld i voldtektsforsøket mot henne og at to venner døde. Derav tittelen på boka «Kristin må vekk» som Vigdis Hjorth skal dykke ned i under årets Kristin på Husaby.Lokke unge lesere inn i Kristins verden
Denne dramatiske delen av Kristins liv er ifølge Vigdis Hjorth kraftig underkommunisert. Ideen til boka ble født da Hjort deltok i markeringen av 100-årsjubileet for utgivelsen av Kransen, den førte av bøkene i trilogien om Kristin Lavransdatter.
- I denne lille boka som min datter Line og jeg har skrevet, prøver vi å lokke ungdom inni Kristins verden. Temaet om overgrep mot kvinner er like aktuelt i dag som på Kristins tid, sier Hjorth. Hun legger til hun og datteren leste trilogien samtidig, og at Kristins opplevelser tidlige i livet måtte formidles.
Hvorfor koble overgrep i en middelalderroman med metoo?
Barndomsvennen Arne er forelsket i Kristin. Hans venn, Bentein, er sjalu og forgriper seg på Kristin. Senere barker de to sammen i en slåsskamp, der Arne blir drept, og Bentein seinere blir hengt for drapet. Bygdefolket og Kristin selv mener hun er ansvarlig for det som skjedde. Dermed flykter hun til klosteret i Oslo.
Vigdis Hjorth mener dessverre vi ikke har kommet lenger i dag enn på Kristins tid, de samme mekanismene finnes fortsatt.
- Først nå på 2020-tallet har kvinner samlet seg mot en mangeårig praksis, som menn har dratt nytte av. Mennene har gått fri ved å beskytte hverandre og sett mellom fingrene på overgrepene. Kvinnene derimot er sett på som levende fristelser, poengterer Hjorth.
Hun minner oss på hva professor Georg Johannesen sa: Kristin Lavransdatter er den beste romanen som er skrevet om 1920-tallet. Alle forfattere som skriver historiske romaner, skriver også om egen samtid. Trilogien handler dermed også om Sigrid Undsets eget liv, der Hjorth mener Undset helt sikkert har sett og opplevd de samme mekanismene som hun beskriver i boka.
Forelsket i utviklingen av Undsets forfatterskap
«Kristin må vekk» er ei samtalebok mellom mor Vigdis og datter Line. Dessverre er Line forhindret fra å delta under årets festival på grunn av sykdom.
-Det er fint med samtaler mellom to generasjoner, med ulike vinklinger og opplevelser av unge kvinners situasjon. Å lese bøker sammen og diskutere dem er en god måte å bli bedre kjent med hverandre på.
Vigdis Hjorth understreker at hun har stor respekt for Sigrid Undset og hennes forfatterskap. Aller høyest setter hun de to første romanene hun skrev: Fru Marta Oulie og Jenny. Begge bøkene beskriver moderne kvinners eksistensielle problemer på en rå og ekte måte.
-Som kvinne ers det lett å identifisere seg med innholdet i de to bøkene. Mange er forelsket i trilogien om Kristin. Jeg er mer forelsket i utviklingen i Undsets forfatterskap, veien mot trilogien om Kristin Lavransdatter
Øystein Syrstad har skrevet artikkelen basert på eget intervju med Vigdis Hjort.
Foto av Vigdis Hjort er tatt av Oda Hveem.
Forfattermøtet finner sted i Skaun kirke klokken 14.00 lørdag.
Del på:
-
Eldres dag
-
Åpent møte om ungdomsmiljøet i Skaun kommune
-
Bygdekinoen: Quislings siste dager
-
Vårt lille brukthjørne
På frivilligsentralen i Bautaen kulturhus har vi vårt helt egne brukthjørne hvor vi formidler klær og litt andre ting.