Trøndersk matfestival i Trondheim: Saltnes Gård

Trøndersk matfestival i Trondheim arrangeres 3.-5. august, altså torsdag, fredag og lørdag. For aller første gang har Skaun eget telt, og der finner vi blant annet Gunhild Saltnes fra Saltnes Gård, Saltnesgrenda i Buvika.

- Jeg har deltatt på matfestivalen i Trondheim i mange år. Som eneste deltaker fra Skaun har jeg følt det som jeg har representert Buvika, mens jeg alltid hatt ønske om å få representere kommunen. For første gang er Skaun med som en helhetskommune.

Det setter hun pris på.

Direktesalg

Gunhild var aktiv i landbruket fra tidlig alder. Korn og gras var starten, men dyrene var savnet. 

- Vi startet opp igjen med dyr igjen på gården i 2000. De første dyrene som ankom var Angorageiter og NRF. Så fulgte både Tiroler Grauvieh, og deretter Charolais.

Tiroler Grauvieh. Foto: privat

Hun forteller at veien har vært lang, men at forbrukerne nå endelig begynner å få øynene opp for at de kan kjøpe maten direkte fra bonden.

- Vi tar igjen alt kjøttet som sendes til slakt, og selger det direkte ut til forbrukere.

Dette gjør de blant annet ved å delta på arrangement som Trøndersk matfestival, Bondens marked som er annenhver lørdag på torvet i Trondheim, REKO-ringen, og liknende arrangement.

Kvalitet til forbrukerne

Dyrene, dyreholdet og prosessen til ferdig produkt er viktig for Gunhild. 

- Vi har kjøttproduksjon og ammedyr, og det er 100 prosent gressforet biffer, økologisk, som inneholder omega 3 - som igjen gir oss det kroppen trenger. Hele veien har målet vært å produsere ren mat uten sprøytemidler og tilsetningsstoffer

Under matfestivalen kan de friste med gode, rene smaker fra gårdens produksjon.

- Vi står og griller håndmat som beefburger og oksepølser, laget av kun rent oksekjøtt. Disse gir en ettersmak, en unamismak, du sent vil glemme, lover Gunhild, og tilføyer at det hele serveres med godt tilbehør og nybakte Briochebrød.

- Så har vi fylt festivalfryseren vår med hele spekteret av nydelige, saftige biffer, som man kan kjøpe og ta med hjem.

Porterhousesteak og T-Bonesteak fra Saltnes Gård. 

Der er det visstnok et stort spekter av biffer som ikke finnes i den ordinære matbutikken.

- Folk er flinke til å ut å reise til andre land og bestille fra menyer med stort utvalg av fine biffer, mens de vel hjemme i Norge ikke finner de dem verken i butikk eller på restaurant. Men, de samme gode biffene får du kjøpt på Saltnes gård, forteller Gunhild.

- Gå inn på Facebook-siden vår, Saltnes Gård, så står utvalget der fra måned til måned. Vi har ingen gårdsbutikk, men matbilen er tilgjengelig for handling når den er hjemme. 

Gunhild reiser rundt på forskjellige arrangement med matbilen. Når den står hjemme på gården er det mulig å gjøre en smakfull, lokal handel. Foto: privat


- All informasjon står på Facebook-siden. Så finner du Saltnes Gård øverst under berga i Saltnesgrenda – den fine grenda vår som for øvrig en gang ble delt i to av E39.

Populære burgere

Sommer er høysesong for festivaler, og mange gode minner er allerede skapt i år.

- Vi ser med glede tilbake på vår nylige og siste deltakelse, som var på Tydalfestivalen. Det var en helt utrolig opplevelse. Etter konserten var ferdig spredte duften av nygrilla mat seg, og når folket så storpanna med biffburger, løp munnen i vann. Folk samlet seg rundt oss, og det var mellom 150-200 personer som ville ha burger! forteller Gunhild ivrig.

Hamburger og oksepølse. Saltnes Gård skimtes i bakgrunnen. Foto: privat.


Nå ser hun frem til å skape nye minner under årets matfestival i Trondheim.

- På slike arrangement kommer vi i direkte kontakt med folket. De blir stående rundt den store stekepanna, og mange vil høre alt om dyra – både raser og hvordan ren mat produseres. Da står de sammen med oss og spiser og snakker om ren og god mat. Vi kommer i nærkontakt med folket – uansett nasjonalitet, og det setter vi stor pris på, smiler Gunhild. 


Gunhilds motto; Det er også viktig hva maten vi spiser – spiser

Gunhild og Maya. Foto: privat


Velkommen innom Skauns deltakere i telt N1, Kongens gate! Her finner du både Saltnes Gård, Viggja- og Børsa bygdekvinnelag og Skaun bygdekvinnelag.


Les mer om årets Trøndersk matfestival her


På Saltnes Gård får du kjøpt gode råvarer og kraftbein til å lage egen, smakfull suppe.


Flotte, marmorerte Dry Age-koteletter.

2023 © Foreningsportal