Mottok personlig hilsen fra Putin: «Hoder har rullet..»

Torsdag kveld hadde Bautaen gleden av å ta imot Øystein Bogen, tidligere orkdaling som nå er bosatt i Bergen, en kveld der han øste av sin kunnskap om Russland. Vi fikk innblikk i en forfatters liv, og han fortalte om jobben som utenriksreporter for TV2. Arrangører var Folkeakademiet Skaun og Skaun folkebibliotek.

- I kveld var det jo ingen russere eller nynazister i salen heller, uttalte Bogen etter endt sofaprat med Sissel Roer Hagen, leder i Folkeakademiet Skaun og kveldens bokbader.

De har visst en tendens til å dukke opp under enkelte foredrag, for å lage litt uro i rommet.

- EN LITEN MANN MED PLATÅSKO

Nei da, kvelden gikk for så vidt rolig for seg, men publikum ga uttrykk for at Bogens møte med og kjennskap til Russland, gjorde sterkt inntrykk. Og ikke minst hans møter med Putin.

- Jeg har intervjuet Putin fem-seks ganger. Han liker ikke meg, humret Bogen, og la til at han stilte spørsmål som Putin ikke likte.

- Jeg synes jo jeg må dra til litt, når jeg først snakker med ham.

Til tross for alvorligheten i sofapratens innhold fikk han publikum til å le flere ganger. Humor, selvironi og gode fortellerevner, tok publikum med inn i Bogens verden. På godt og vondt. Og hans møter med Putin har vært mest på vondt. Journalisten er opptatt av at sannheten skal fram. Ut fra Putins reaksjoner gjennom årene, kan det virke som de to er litt uenige. Men Bogen er ikke redd for å gjøre mektige Putin liten.

- Han er en liten mann. Med platåsko. Kanskje han har et mindreverdighetskompleks?


FØRST ARRESTASJON, SÅ FREDNING

- Da det var OL i Sotsji og vi tok pulsen på byen, ble Putin sur.

TV2’s team hadde snakket med «mannen i gata», og de uttrykte misnøye med arrangementet – mye på grunn av høye priser.

- Folk var lunkne, for de hadde ikke råd til billetter som kostet dem en årslønn.

Etter hvert ble noen oppmerksomme på tv-teamets dårlige omtale, og det førte til at de ble forfulgt.

- Da de ikke fikk noe på oss, så gjorde de det klassiske; politiet stoppet oss påsto vi hadde brukt narkotika. Jo! Fordi det var ingen som smilte som jeg gjorde om de ble stoppet av politiet. Derfor hadde jeg brukt narkotika!

Teamet ble hanket inn og tvunget til å avlegge prøver, men etter tips nektet de hele veien. Prøvene kan bli tilført narkotika, fikk de beskjed om. Etter mye dramatikk, men god hjelp, slapp de unna. Enn så lenge.. De rigga bilene med kamera og mikrofoner, og all dokumentasjon om hvordan de ble behandlet sendte de inn til TV2 sentralt. Der ble ferdig produkt publisert.

- Det ble sendt i 50 land! Det førte til at jeg ble fredet i Russland, i tre år. Da opplevde jeg ingen ubehagelige situasjoner der.

EDDERKOPPEN OG FLUA, OG HODER SOM RULLER

Etter tre år ble han kontaktet av en av Putins menn. Han hadde med en personlig hilsen til Bogen, fra Putin.

- Hoder hadde rullet, ble jeg fortalt. Tre stykker. På de som sto bak behandlingen av tv-teamet under OL. Så ble jeg spurt om alt var greit igjen. Om vi var «skuls».

Bogen svarte litt motvillig, at «tja, det var sikkert greit».

- Da begynte overvåkningen igjen.

Han opplevde at telefonen ble hacket når han var i Russland. Nymalte vegger på hotellrom fortalte ham at det var satt inn kamera i veggene.

- Jeg elsket landet i 21 år, men nå føler jeg meg ikke trygg der lenger.

I 2020 ble han erklært uønsket til Russland og fratatt visumet.

- Hadde de invitert meg nå, så hadde det vært som edderkoppen som inviterer flua. De har nok en høne å plukke med meg.

FORFATTEREN

Bogen debuterte som forfatter i 2016. Da ga han ut boka «Putin og jeg – fra håp til håpløshet». Deretter ga han ut to sakprosabøker før han gikk over til skjønnlitteratur.

- Jeg skjønner godt at du skriver faktabøker, men hvorfor gå over til skjønnlitteratur? lurte Sissel Roer Hagen.

- Det ble for mye virkelighet til slutt. Det skjønnlitterære ble et adspredelsesprosjekt.

Han innrømmer likevel at han leker litt med virkeligheten.

- Jeg vrir litt på historiske ting som har skjedd, og lager endinger som kan skje, eller – også mest tenkelig – ikke skjer.

- Tror du bøkene blir oversatt til russisk?

- Nei, men jeg håper de blir oversatt til ukrainsk. Og kanskje blir det film av noe, svarte Bogen litt lurt.


PRØVD VERVET SOM RUSSISK SPION

Putin har nok sett et potensiale i uredde Bogen.

- Ved å legge «honningfeller» prøvde de å verve meg som spion. Først sendte de kvinner som kom og prøvde seg. Det funket ikke. Hva gjorde de da? De sendte menn i stedet!

Publikum fikk seg en god latter da Bogen fortalte om menn som begynte å kle av seg og spørre om han ville kjenne på musklene.

- Jeg lo litt da du lot Putin dø

Bogen delte en skremmende virkelighet i Øysteinsalen. Noe var kjent fra før, men journalistens personlige opplevelser var hard kost å fordøye. Bokbadet ble etterfulgt av gode spørsmål fra en engasjert sal, og flere lurte på hvordan Bogens verden var nå, og hva han så for seg framover. Han var ikke udelt positiv over situasjonen verden står i. Blant annet på grunn av det kinesiske engasjementet på russisk grunn.

Bogen fikk også mye skryt av bøkene han har skrevet, og mottok kommentarer som:

- Kjempelesing, selv om det til tider føltes nesten litt i skumleste laget.

- Skremmende lesing. Ikke for sarte sjeler.

- Jeg lo litt da du lot Putin dø.

2024 © Foreningsportal