Ørkedalsspelet - Til Den Det Måtte Angå

Vi skrur tiden tilbake til landssvik og sabotasje til fangeleirer og deportasjoner til et Orkland i krig

Ørkedalsspelet – Til Den Det Måtte Angå er et nyskrevet historisk musikkteater inspirert av hendelser som fant sted i Orkland under 2. verdenskrig. 

1.-9. september.

Spelet forteller en unik og sterk historie av faktiske hendelser som er skildret i ulike former tidligere – men også historier som manusforfatter beskriver som svært underkommunisert.

Stykket har sin urpremiere på Bårdshaug Stasjon 1.september 2023, nøyaktig 84 år siden Hitlers Tyskland invaderte Polen, og med det startet 2.verdenskrig.

Målet med forestillinga er både å vise en nyansert og sannferdig framstilling av disse hendelsene, samt å vise i hvor stor grad mange av disse hendelsene var et ledd i en dominorekke. For selv våre heltehistorier har konsekvenser, noe fangene på fangeleiren på Fannrem bl.a. fikk kjenne på kroppen.

De handlinger som ble utført på Orkanger i krigstiden var av stor nasjonal- og internasjonal betydning, og ikke minst mellommenneskelig betydning.

Mer enn halvparten av billettene er allerede solgt. Det spilles totalt 8 forestillinger.

Billettlink

Det historiske bakteppet til Ørkedalsspelet:

 • Orkla Gruber ABs samarbeid med den tyske okkupasjonsmakta
 • De påfølgende sabotasjeaksjonene
 • Fangeleiren på Grøtte hvor fangene skulle bøte på sabotasjen
 • Deportasjonene av Orklendinger med jødisk opphav under krigen

Dette er det historiske bakteppet som utgjør handlingen i spelet, hvor målet er å vise en så nyansert og sannferdig framstilling av disse hendelsene som mulig.


Hvor?

Vi spiller historien i historien – forestillinga spilles mellom omformerstasjonene på Bårdshaug stasjon hvor den første sabotasjeaksjonen på norsk jord sanksjonert av eksilregjeringa fant sted. Vi opplever at dette gir spelet en ekstra dimensjon! Den ærverdige Thamshavnbanen, som i år har sitt 115-årsjubileum, spiller en av hovedrollene; og vil ha flere inn og utganger i løpet av forestillinga.


Hvorfor?

Denne delen av historien vår burde vært godt kjent for alle, men vårt inntrykk er at den er kraftig underkommunisert. Sett i lys av hvor hyperaktuell denne historien er anser vi det som både nødvendig og som en del av vårt samfunnsoppdrag å belyse disse hendelsene.

 • «For at vi skal lære av historien må vi få kjenne hendelsene på kroppen, og musikkteateret er i min bok det beste formatet for nettopp dette», sier manusforfatter Maja Aspås Teialeret.

Ørkedalsspelet vil involvere dyktige amatørskuespillere med lokal forankring, samt innleide profesjonelle i kunstneriske team, og 3 meritterte profesjonelle skuespillere.


Regissør, Jeff Pedersen:

Amerikansk, flyttet for 11 år siden til Stongfjorden.
 Siden flytting til Norge: Eget teaterkompani, frilans regissør og teaterlærer blant annet på Bårdar.

 • «Jeg har jobbet med mange skuespillere i flere land, og undervist mange, men jeg må si Maja er helt spesiell, og jeg har veldig stor tro på henne, og Ørkedalsspelet er svært imponerende. Det er noe som skiller dette spelet fra andre, det er også meget proft organisert. Avslappet og god stemning, men samtidig effektivt», sier Jeff Pedersen
 • «Folk i Orkland er imøtekommende, de tar det på alvor – og samtidig er de stolte av historien sin og stoler på sine evner til å formidle det. Dette er utrolig spesielt», fortsetter han.


«Teater er ikke nødvendigvis realiteten, men å formidle historien på en subjektiv måte har en stor verdi. Det er et veldig viktig tidspunkt å sette opp dette stykket.»  Jeff Pedersen


Jeff sier: De frivillige har et høyt nivå. Jeg er vanvittig imponert over alle som skal stå på scenen. 

Skuespiller, Kim Helge Strømmen:

Spiller sabotøren Marius, som er basert på ulike historiske personer.

35 år fra Ørsta, Sunnmøre. Han er utdannet i England, Gilford School of Acting.
 Har jobbet i 10 år som profesjonell skuespiller.
 Strømmen møtte Jeff og Maja første gang i 2022 under Herøyspelet.

«Det er stort for lokalbefolkningene og få et slikt spel!

Man kan umulig sitte i dag å si om man hadde blitt motstandsmann eller ikke. Det kommer helt an på informasjonen man blir tildelt. Det er umulig for oss å se tilbake og vite hvordan man ville reagert selv med den informasjonen vi sitter på i dag.»

Skuespiller: Vebjørn Enger:

Vebjørn, fra Randaberg i Rogaland, har markert seg på film- og TV-skjermen i en årrekke!

Han har hatt bærende roller i filmer som ‘Kompani Orheim’, ‘Askeladden - I Dovregubbens Hall’ og ‘Askeladden - I Soria Moria Slott’.

På TV-skjermen har han vært og se i serier som ‘Twin’ på NRK og ‘Hjerteslag’ på TV2.

 • Jeg har fått en fantastisk mottakelse fra lokalbefolkningen her. En genuin kjærlighet for teater og hverandre.
   Jeg ble overrasket på leseprøven over kvaliteten
  , smiler Vebjørn.
   
 • I 3 år har jeg sett for meg fjes og mennesker i disse rollene, men jeg har ikke turt å drømme at det skulle bli så 100% riktig. Det er en drøm som manusforfatter å vite at det er nettopp disse folkene som skal stå på scenen under ur-oppsetningen av Ørkedalsspelet! I en god casting skal hver enkelt skuespiller skal være riktig, og sammensettingen skal også være riktig – og her råder det ingen tvil: castinga er knallgod! Sier Maja.


Fokus på mellommenneskelige aspektene:

I denne forestillinga er det de mellommenneskelige aspektene som sitter i førersetet. Selv om krigshandlingene og de tekniske aspektene er til stede, er det hva menneskene sto i i denne kaotiske og voldsomme tida som er fokuset.

Helt og skurk er heller ikke hovedfokuset her:

 • Jeg er ikke så opptatt av å bedømme de jeg skriver om. Hva var forutsetningene for å gjøre det de gjorde? Hvordan var det å være en av ´gutta på skauen´ og kjempe mot det som føltes ut som hele Tyskland alene? Hvilke vurderinger gjør du deg når tyskerne banker på døra di og krever det du har av kobber- og svovelkis? Hva gjør man som jødisk familie når ryktene om at jøder blir ´behandlet med gass´ i andre deler av Europa begynner å gå?

Maja Aspås Teialeret

Styreleder i Ørkedalsspelet: Torstein Grønningen

Det får bli opp til publikum å bedømme hvem som er helter og skurker. Folk må også gjerne stille kritiske spørsmål, der det greit – om vi kan skape samtaler rundt temaet; da har vi lyktes. 


Bakteppet for Ørkedalsspelet:

Maja Aspås Teialeret fikk ideen til og skrev forestillinga under pandemien, og tok kontakt med Torstein Grønningen, Edvard Øyangen og Morten Aspås for å presentere stykket. Det resulterte i etableringen av frivillige organisasjonen Ørkedalsspelet våren 2021. Margrethe Aae ble ansatt som produsent.

De fikk raskt etablert gode samarbeid med Orkland kommune, Orkla Industrimuseum og Orkla Sparebank som betegnes som hovedsamarbeidspartnere i prosjektet.

Regissør Jeff Pedersen ble hyret inn tidlig i prosessen, og tre profesjonelle skuespillere skal stå på scenen sammen med en fantastisk gjeng med frivillige skuespillere. Vebjørn Enger, Maja Aspås Teialeret (som også har skrevet manus og musikk) og Kim Helge Strømmen er de tre profesjonelle vi har fått med oss.

 • «Jeg har tro på at det å fortelle om enkeltmenneskers skjebner, sier oss mer, mye mer, enn hva statistikker og tall noen gang vil kunne gjøre. Derfor er teateret viktig» mener Maja Aspås Teialeret. 


Se mer info på våre nettsider: www.orkedalsspelet.no

Her er link til vår avis: https://issuu.com/ad_alldesign/docs/oerkedalsspelet_avis_240x340_bladbar?fr=sM2JlODI3ODI5MDY


For mer info, ta kontakt med manusforfatter:

Maja Aspås Teialeret: tlf 93627426 / maja.teialeret@gmail.com

Fre 01.09.2023
20:30
Bårdshaug stasjon, Orkanger
Del på
2023 © Foreningsportal